top of page

Hva er Reisegarantifondet – og reisegarantiordningen?

Motel Agency er et av få byråer i Norge som er spesialisert på både events og reiser, i inn- og utland. For at vi skal kunne arrangere firmareiser er vi pålagt medlemskap i Reisegarantifondet av pakkereiseloven. Formålet med fondet er å sikre at forbrukere som har kjøpt en pakketur av fondets medlemmer ikke skal lide økonomisk tap og/eller bli strandet på reisemålet hvis firmaet som har solgt pakketuren går konkurs. Arrangører stiller individuell garanti som sikkerhet for ansvar etter garantireglene i pakkereiseloven. Garantien er avhengig av arrangørens garantipliktige omsetning. Uansett garantiens størrelse, vil Reisegarantifondet dekke den reisendes krav etter loven fullt ut.

Motel Agency-Blogg Pile of maps on table

Vi tok en prat med Reisegarantifondets for å få svar på noen av de mest vanlige spørsmålene vi og våre kunder har rundt Reisegarantifondet:


Hva er en pakkereise?

En typisk pakkereise består av minst to av følgende reisetjenester:

Transport: Fly, buss, tog, ferge m.m.

Innkvartering: Hotell, ungdomsherberge, hytteutleie m.m.

Turistmessig ytelse: Billetter til fotballkamp, konserter, teater, greenfee, ski-kort, spabehandling, yoga m.m. (med mindre disse tjenestene inngår som en del av en større pakke, skal de utgjøre minst 25% av pakkeprisen eller være av vesentlig betydning for at reisen finner sted)

Billeie: Leie av bil, bobil, stor motorsykkel m.m.

Den næringsdrivende som tilbyr pakkereiser er ansvarlig for at pakkereisen i sin helhet gjennomføres som planlagt og stiller reisegaranti for hele pakken.


Hva er våre kunders konkursvern?

Samtlige firmaer som har stilt reisegaranti vil være oppført på RGFs hjemmeside. Dersom man har bestilt en pakkereise hos en pakkereisearrangør som er medlem i Reisegarantifondet, betyr det at man som reisende har et konkursvern. I praksis betyr det at man får refundert pengebeløpet man har forskuddsbetalt (depositum, evt. sluttvederlag) og at hjemreise dekkes dersom selskapet går konkurs etter reisestart. Ordningen gjelder ikke dersom man kun har kjøpt en ruteflybillett eller kun en hotellovernatting. Det gjelder heller ikke om man selv har gått til dekningskjøp i frykt for at selskapet går konkurs.


Hva skjer dersom man har bestilt en reise av en arrangør som ikke har stilt garanti?

Det betyr at man ikke er dekket under reisegarantiordningen dersom arrangøren går konkurs. Blir reisen kansellert som følge av at arrangøren mangler penger til å gjennomføre reisen, har man tapt forskuddsinnbetalingen.


Skal bedriften arrangere firmatur er det viktig å velge en trygg arrangør som er medlem av Reisegarantifondet og har stilt individuell garanti som sikkerhet for ansvar etter garantireglene i pakkereiseloven. Alle som har kjøpt en garantipliktig reise hos et byrå som har stilt reisegaranti, kan kreve refusjon fra Reisegarantifondet dersom reisen blir avlyst som følge av konkurs eller akkord hos arrangøren. Ta kontakt med Reisegarantifondet dersom dere er usikre på reglene rundt ordningen eller har flere spørsmål.


Motel Agency AS er medlem i Reisegarantifondet og pakkereiseloven gjelder for våre arrangementer i utlandet. Ta kontakt med oss dersom dere ønsker gode ideer til en firmatur for deres ansatte.

Motel Agency-Blogg Reisegarantifondet.no

Comments


bottom of page